Изследване относно купуването на продукти от интернет страници на българския потребител

нова телевизия новини
Всеки втори потребител на интернет в България си е поръчвал храна през мрежата, а китайските манджи и пиците са най-исканите в заведенията от купувачите през компютъра. В интернет магазините пък най-искани са алкохолът, кафето, захарните изделия и безалкохолните напитки. По-рядко се поръчват млечни и месни храни, зеленчуци и плодове. Пакетираните стоки с по-дълъг срок на годност са по-предпочитани за покупка в нета. Това стана ясно по време на разговор за онлайн продажбите на храни в България.

Интернет потребителите все още са резервирани към купуването на бързооборотни храни и стоки, каза И. Янкова, мениджър в института за проучване на пазара GfK България. Главни бариери пред това са липсата на възможност да се пипне продуктът, да се прочете съдържанието и да се огледа внимателно продукта. Проучването на компанията сочи, че в 73 на сто от случаите се извършват покупки от български сайтове. Показано е освен това, че над 90% от продажбите на храна стават през родните уеб сайтове.

За дрехи, обувки, аксесоари и билети за самолетни пътувания се ползват сайтовете извън България. Посредством т.нар. наложен платеж пък се правят половината плащания на уеб артикули. Само по този начин би могло да се разгледа продукта, криминални новини преди да се плати. С банкова карта се плащат повече от една трета от нещата.Към 27 лева е средната цена на една поръчка на храна за работното място или дома. Хората, които си обслужват по този начин масата, правят приблизително по 24 покупки на година, но около 9 процента правят по 2 покупки седмично.

По-голямата част от продажбите на готова храна идва в апартаментите на хората, само една трета се яде в работното място.

Става ясно, че шестдесет и четири процента от купувачите биха си купили през нета продукт директно от ферма или мандра, за да подкрепят развиването на българските производители, казва още проучването.


Comments are closed.

.